Manuell Lymfdränage

-Lymfmassage 


Lymfsystemet - Ditt livsviktiga inre flöde! 

Manuell lymfdränage (MLD)  passar i stort sett alla, även dig utan direkta besvär. Den är utmärkt för dig med smärt och värktillstånd, reumatiska tillstånd, whiplash, spänningar, svullnader på grund av försämrad lymfcirkulation, ödem, kalla eller domnande händer och fötter, för dig med diabetes, för bröstopererade, vid ärr efter brännskador, för spända uttröttade muskler och även vid träningsvärk. Det är även en lämplig behandling under graviditet (efter v.12) och inför förlossning då många kan vara spända.

Massagen börjar med ryggen sittandes, för att övergå till att du ligger väl inbäddad i handdukar och filt, med underkläder på.

Efter massagen är det bra att kunna ta det lugnt och ingen fysisk ansträngning rekommenderas samma dag. Utrensning kan märkas av genom mer frekventa toalettbesök, lättare huvudvärk och att du blir lite frusen. Drick gärna extra vatten för att stötta kroppen i processen.

Immunförsvaret tackar dig! 

En behandling med Manuell lymfdränage är, för de allra flesta, djupt avslappnande.  

Massagen utförs med lugna, mjuka, svepande och pumpande rörelser som följer lymfkärlssystemets naturliga flöde i kroppen. MLD gör aldrig ont. Massagen bidrar till djup avspänning, lugnare andning, ökad blodcirkulation och bättre syresättning. Kroppens produktion av cortisol, insulin, oxytocin och endorfin ökar. Vårt parasympatiska nervsystem balanseras. Det är en mycket lugnande behandling för dagens stressade kroppar och sinnen. Mer om Lymfsystemet

Vår blodcirkulation är helt avgörande för hur vi mår och för musklernas energi och näringsdepåer. Lymfsystemet som är kroppens reningsverk suger upp mellan 2 och 4 liter vätska och slagg varje dag. Slaggprodukter som exempelvis mjölksyra samlas och skapar en försurad miljö i kropp och muskler. Detta leder till smärta, att vi spänner oss. Det blir en ond spiral - ännu sämre blodcirkulation. 

För att kroppen ska fungera optimalt krävs kontinuerlig syretillförsel. Dålig blodcirkulation medför syrebrist i muskulaturen. Vårt blod och lymfsystem behöver kunna flyta fritt och få näring till muskelcellerna. Lymfsystemet renar ständigt kroppen från skadliga ämnen som i sin tur skapar obalanser och sjukdom. Stora delar av vårt immunförsvar sitter i lymfsystemet men också i mjälten och brässen, även kallad thymus. Mjälten är kroppens största lymfatiska organ som omges av en skyddande kapsel av bindväv. I brässen mognar vita blodkroppar, T-lymfocyter, som omvandlas till mördarceller när de kommer i kontakt med bakterier och främmande mikroorganismer. På så sätt kan mördarcellerna förstöra skadliga mikroorganismer. Manuell lymfmassage, också kallat manuellt lymfdränage (MLD) är en djupt avslappnande kroppsbehandling som stimulerar lymfkärlssystemets flöde, och hjälper slaggprodukter att lämna kroppen. 

Manuell lymfdränage har utvecklats sedan 1936, då den presenterades på hälsomässan i Paris. av dansken Dr Vodder.


Det finns dock tillfällen då MLD ej får utföras:

Vid akut feber och förkylning (övergående förkylning går bra)

Cancer eller andra elakartade tumörer

Akuta inflammationer med svullnad, rodnad, smärta

Blödarsjuka

Tidig graviditet